Rituele baden

Rituele baden zijn bekend in verschillende religies. Deze baden kunnen door religies gedaan worden voor verschillende rituelen, in het Jodendom hebben ze bijvoorbeeld een reinigingsritueel voor spirituele reinheid het gaat hier dus niet om hygiëne.

 

Religie

In het jodendom worden rituele baden voornamelijk gebruikt voor reinigingsrituelen maar ook voor het huwelijk is het voor de bruid gebruikelijk om een bad te krijgen. Bij de Islam is weer gebruikelijk om na het overlijden van iemand een rituele wassing uit te voeren dit wordt gedaan door familie en nabestaanden. Soms wordt dit gedaan door de samenleving. Zo zijn er ook religies die dopen al als rituele baden zien of het huwelijkspaar een bad geven voor geluk.

 

Baden

Deze rituele baden worden meestal gedaan op een speciale plek, maar kan ook heel simpel thuis uitgevoerd worden. Dit kan soms ook liggen aan de wensen die iemand heeft. Baden hoeft niet altijd maar in een bad te gebeuren. Ritueel baden kan ook door middel van water over iemand heen sprenkelen, allerlei soorten kruidenmengsels gebruiken maakt dit ook al een ritueel.Rituele baden hoeven niet altijd verbonden te zijn met religie maar dit is meestal wel waarvoor rituele baden bekend staan.

Rituele baden die niet religieus zijn kunnen ook gedaan worden voor ontspanning, er zijn zo dus ook schoonheidssalons die dit aanbieden. Je kan dan in een rustgevend bad gaan, waar verschillende oliën in zitten die jou moeten helpen ontspannen. Een voetenbad kan dus ook hieronder vallen. Ook voor stress of chronische ziektes kan een bad helpen met de pijn.

In suriname is het gebruik van het kruid malva heel gebruikelijk voor een rituele baden omdat dit als dit in een stoombad gedaan werd er veel voordelen aan zaten voor pas bevallen vrouwen en kinderen met koorts. Malva heeft namelijk een geneeskrachtige werking. Maar ook werd dit kruid gebruikt voor een kruidenbaden met een ritueel doel.

Zo konden geesten verdreven worden als je met dit kruid een bad nam of kwam juist de watergeest op bezoek wat een goed teken was.

Mensen zien een bad als ontspanning, het reinigen van geest en lichaam. Dit kan dus gewoon al alleen door middel van in een bad met warm water zitten. Als je hier zelf dan nog oliën aan toevoegt of gebruik maakt van wierook kan dit ook al als een ritueel bad gezien worden.

Rituele baden kunnen dus allerlei functies hebben en kunnen verschillen per religie of land

Categorieën: Gezondheid

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *